Målare – ett spännande jobb

Vad gör en målare på arbetsplatsen? 

Dennes uppgift är att applicera färg, ofta med en pensel, på väggar eller andra ytor för att dekorera eller skydda dem. De kan arbeta inomhus eller utomhus, och deras arbete kan variera mycket beroende på vilken typ av målning de utför. En husmålare kan till exempel måla ett hem invändigt eller utvändigt, medan en kommersiell målare kan måla en kontorsbyggnads interiör eller exteriör. Vissa kan också specialisera sig på att måla bilar, båtar eller andra typer av fordon.

En målare använder vanligtvis en mängd olika verktyg och utrustning för att få jobbet gjort. Det kan handla om penslar, rullar, färgsprutor, stegar, ställningar och dukar. De kan också använda elverktyg, t.ex. slipmaskiner och färgblandare. I vissa fall kan de behöva använda specialutrustning, t. ex hissar, för att nå högt belägna områden.

De arbetar vanligtvis på timbasis och lönen kan variera beroende på vilken typ av arbete de utför. En som arbetar med ett kommersiellt projekt kan till exempel tjäna mer än en som målar ett hus. Dessutom kan de få bonusar eller andra former av ersättning som baseras på kvaliteten på arbetet.

Hur man förbereder sig för ett målningsprojekt? Ska du måla själv eller anlita ett proffs?

Det beror verkligen på målningsprojektets storlek och omfattning. Om du har ett litet projekt, som att måla ett rum i ditt hem, kan du förmodligen göra det själv. Om du däremot har ett stort projekt, som att måla ett helt hus eller en kontorsbyggnad, måste du anlita en professionell.

Det finns ett antal målningstekniker som kan användas för att förbättra ditt hems utseende. Dessa inkluderar:

-att använda en grundfärg före målning

-användning av olika typer av färg (t.ex. blank, halvblank osv.)

-användning av olika målningstekniker (t.ex. svampning, färgtvätt), osv.

Om du är osäker rådgör med ett proffs!

Janne i Sollefteå